Wat anderen zeggen over de BeestenBende

Mireille Götz, Manager bij Rijkswaterstaat

Wat mij aanspreekt in de BeestenBende: echte verandering en bewustwording start bij de jonge generatie. Vanuit de leef- en belevingswereld van kinderen, wordt aangesloten op natuurlijke drijfveren waarbij gedrag en bewustwording ontstaat voor de wereld die we ze gunnen. Namelijk een schone en biodiverse wereld. De kracht van De BeestenBende is dat de kids vooral de vanzelfsprekendheid ervaren en zelf de regie nemen en hebben. Zij zijn de helden en het voorbeeld voor de rest.

Petra Bodenstaff, Gemeente Velsen

Ik vind het echt geweldig dat alle kinderen in Velsen via de BeestenBende lid kunnen zijn van een ‘echte club’ waar ze goed bezig zijn. Ik zie hoe belangrijk dat voor sommige kinderen is. Het enthousiasme waarmee alle kinderen van de BeestenBende in hun buurt of bij opruimdagen aan de slag gaan, werkt aanstekelijk voor iedereen en geeft ook mij veel energie. De absolute motivatie voor hun goede werk blijft: “voor alle dieren natuurlijk”, maar tevens inspireren ze tegelijkertijd heel veel inwoners in Velsen.

Paul Loermans, wethouder Gemeente Wijchen

De BeestenBende werkt en is heel populair. Honderden Wijchense kinderen en hun ouders doen mee in onze gemeente. Zij werken zo aan een betere leefomgeving voor mens en dier. Geweldig dat zij dit doen!

Constanze Mager, hoofd Educatie bij Koninklijke Burgers’ Zoo

‘Een weg naar een duurzamere omgang met de natuur inslaan, waarin ruimte is voor biodiversiteit en de mens ook andere levensvormen een goede plek om te leven gunt… dat is de uitdaging voor die we nu staan. In een wereld, waarin verstedelijking ertoe leidt, dat velen van ons juist steeds minder connectie met de natuur lijken te hebben. Juist voor kinderen en jongeren schijnen problemen als vervuiling en klimaatverandering vaak zo groot te zijn, dat ze voor schrikbeelden en verlamming zorgen.

Educatie in dierentuinen zoals Burgers’ Zoo wil aandacht scheppen voor de situatie waarin soorten en ecosystemen zich bevinden, maar op een positieve manier handelingsperspectieven laten zien. Het is niet te laat om te veranderen, en in actie komen is niet enorm moeilijk. Alle steentjes helpen! De BeestenBende laat aan kinderen zien, dat zij zelf een directe bijdrage kunnen leveren aan een schonere natuur. Daardoor worden ze als het ware passend bij hun leeftijd ‘handelingsbekwaam’ op gebied van milieubewust gedrag. Deelname geeft ze het gevoel dat ze iets kunnen betekenen voor de natuur dichtbij; en ze zien ook het resultaat van hun inspanningen dichtbij.

Het is mooi om als dierenpark een bijdrage te kunnen leveren, door de jaarlijkse beloningsdagen voor de BeestenBenders te faciliteren en er een mooie, extra educatieve invulling voor te verzinnen. Prachtig hoe mondiale problemen zoals plastic soep en vervuiling in het klein aangepakt kunnen worden!’